MENÜ

 Az előzö oldalra  Vissza a kezdőoldalra  A következő oldalra

 

 

 

DVB-T antenna szerelés

 

MinDig Tv 

                  

A DVB-T vagy földi digitális sugárzás ma már ugyan azt a színvonalat képviseli szolgáltatás szempontjából mint pl. a műholdas vagy kábel tv szolgáltatás. A DVB-T vagy MinDig Tv-n nézhető csatornák számát meg emelték az utóbbi évben, így aztán 58-62 csatorna közűl válogathatunk és ezek között tematikus(kiegészítő) csomagokra is elő lehet fizetni az alap, a családi és az extra csomagok mellett.

 

 

 

 

 

  •  Mit jelent a DVB-T


A DVB-T a digitális földfelszíni televíziózás Európai szabványa, ami angolul Digital Video Broadcasting-Terrestrial rövidítése, magyarul „digitális földfelszíni videó adás”, a DVB (Digital Video Broadcasting) szabványcsalád része. Az első adást 1997-ben az Egyesült Királyságból sugározták
Az európai DVB projekt keretében több mint 30 anyagot dolgoztak ki, melyek nagy része ETSI vagy CENELEC szabvánnyá, ajánlássá vált. A rendszer tömörített digitális audió, videó és egyéb adatokat továbbít MPEG transzport stream formátumban, COFDM használatával a VHF és az UHF sávokban. A video tömörítés lehet MPEG-2 vagy MPEG-4 szabvány szerinti. A hangsávok átvitele szintén az MPEG által definiált tömörítéssel történik.

 

  • Előnyei az analóg rendszerrel szemben

A csatornákat korlátozni lehet az eladott csomagok szerint. Egy 8-MHz-s frekvencia sávon belül MPEG kódolásban 8-10 SD és 3-4 HD csatornát lehet sugározni. A digitális kép nem szellemképes nem mákos nincsenek zavaró zajok, a képminőség is sokkal jobb és élesebb mint az analóg csatornán sugárzott műsoron.

 

  • Mi a különbség az SD és a HD adás között? 

 

 

 

 

 

Az SD(Standard Definicion Tv) adás az 480-576 kép kockából áll ami a régi képcsöves tv-k méretének felel meg. A mai lapos tv-k, ami lehet LCD vagy LED esetleg Plasma, már mind tudják a HD(High Definicion TV) felbontást vagyis 720-1080 képkockát. Sokan azt mondják hogy nagyon szép képe van a régi képcsöves tv-nek minek kellene nekem lapos tv? Amikor meglátják a lapos tv-n a HD adást akkor azért mindenki rácsodálkozik a különbségre! De miben van a különbség? A régi képcsöves tv annyit tud amire az ki lett fejlesztve tehát 480-576 képkockát, és azt hibátlanul megjeleníti! Am de megjelentek a HD-s csatornák, ami az idő előre hallatával egyre több és látványosabb lesz, ezeket viszont nem tudja megjeleníteni. Így aztán nem maradt más minthogy a régi tv-t lecserélni egy új lapos tv-re!!! Ez nem kötelező, de ha nem akar lemaradni a kivalló minőségű műsorokról, akkor nincsen más választása és ezt a gyártok is tudják és ki is használják! A lapos tv meg tudja jeleníteni a 480-1080 közötti felbontásokat, ráadásul több készüléket is lehet hozzá csatlakoztatni egy időben. 

 

 

 

  • Hátránya az analóg rendszerrel szemben

Kell venni hozzá beltéri egységet, vagy új LCD, PLAZMA vagy LED Tv-t amibe MPEG-4-es tuner van. Sok esetben le kell cserélni az antennát is mert a régi analóg korszakban szerelt antennáknak 99%-a már nem működő képes illetve ami még működik az nem hoz elegendő jelet.

 

  •  Mit kell figyelembe venni az antenna szerelésnél!

Első dolog amin áll vagy bukik az egész az, az antenna! Műszerrel be kell mérni hogy mekkora jelszintet tud befogni az antenna és utána el kell dönteni, hogy az elégséges a jó és stabil vételhez vagy nem. Ha igen akkor minden rendben, ha nem akkor cserélni kell egy olyan antennára amelyik elegendő jelet tud befogni.

Második dolog amit mindig ellenőrizni kell az a koax kábel. Miután beállítottuk az antennát rá csatlakoztatjuk a koax kábelt és műszeres bemérést végzünk a Tv-nél lévő végén. Így megtudjuk állapítani hogy a koax kábelünk zárlatos-e, tehát sérült illetve minden rendben van-e vele! Ha csak pár decibellel kisebb a jelszint mint amit az antennánál mértünk akkor az azt jelenti hogy a kábel megfelelő a MinDig Tv vételére.

Harmadik dolog ami nagyon fontos ahhoz hogy a DVB-T jeleit meg tudjuk jeleníteni a Tv készüléken. Kell egy DVB-T beltéri egység(más néven SetTop Box,Receiver) ami Euroscart vagy HDMI kábellel csatlakozik a Tv készülékhez. Azoknak akinek még régebbi Tv készüléke van amin csak RF bemenet található, RF modulátorral ellátott beltérit kell venniük. Azonban ha új fajta lapos Tv-vel rendelkeznek akkor csak azt kell ellenőrizni hogy a tuner MPEG-4-es vagy MPEG-2-es, mert ebben az esetben nem biztos hogy kell a beltéri egység. A régebbi kiadások közül még sokat MPEG-2-es tunerrel szereltek mivel a nyugati országok mind MPEG-2-ben sugároztak ahogyan nálunk is kezdetben. Tehát az hogy lapos Tv-vel rendelkezik még nem biztos hogy jó lesz a DVB-T jelek megjelenítésére.

Azt  nem említettem hogy az árboc rúdnak(antenna tartónak) is stabilan kell állnia, nem szabad hogy elforogjon a tengelye körül, mert ha igen akkor a szél elállíthatja az antennát. Sok ügyfél rendelkezik régi árboc rúddal ami részben előny de sokszor hátrány, ugyanis, a régi árbocokat általában egy szöggel ütötték oda a gerendához, tehát lötyög, mozog vagy elforog. Ezzel nincsen gond mert mi hozzá fogatjuk rendesen a gerendához, úgy hogy többet nem fordul el, azonban a rajta lévő antennák maradványai néha megkeserítik a dolgunkat!

Ha az antenna, az árboc rúd, a koax kábel és a beltéri is mind rendben van akkor hosszú évekig gondtalanul nézhetik a tv-t mert a rendszer kifogástalanul fog működni. 

 

A MinDig Tv csatornakiosztását itt találja meg!

A MinDig Tv Extra szolgáltatás árai!

 

 MinDig Tv országos lefedettség.

 

 

MinDig TV előfizetés árak: kattintson ide

 

 

 

  

  • Munka területünk 

Antenna szerelése Budapest és Pest megye területén.

Budapest I.kerül  II.kerület  III.kerület  IV.kerület  V.kerület  VI.kerület  VII.kerület  VIII.kerület IX.kerület  X.kerület  XI.kerület    XII.kerület  XIII.kerület XIV.kerület  XV.kerület  XVI.kerület XVII.kerület XVIII.kerület  XIX.kerület XX.kerület XXI.kerület XXII.kerület XXIII.kerület és még Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Bugyi, Csobánka, Csomád, Csömör, Délegyháza, Diósd, Dunabogdány, Dunaharaszti, Dunakeszi, Dunavarsány, Ecser, Érd, Erdőkertes, Felsőpakony, Fót, Göd, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Inárcs, Isaszeg, Kerepes, Kistarcsa, Leányfalu, Maglód, Majosháza, Mogyoród, Nagykovácsi, Nagytarcsa, Ócsa, Őrbottyán, Páty, Pécel, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Pócsmegyer, Pomáz, Pusztazámor, Remeteszőlős, Solymár, Sóskút, Szada, Százhalombatta, Szentendre, Szigethalom, Szigetmonostor, Szigetszentmiklós, Sződ, Sződliget, Tahitótfalu, Taksony, Tárnok, Telki, Tótfalu, Tököl, Törökbálint, Üllő, Üröm, Vác, Váchartyán, Vácrátót, Vecsés, Veresegyház.

 

 Hívjon most!

 

Email: dreamtradehungary@gmail.com

A lap tetejére.

 Tel:06706094780

Hívjon most


 

Asztali nézet